Feeling Guilty Makes You More Human


Assalamualaikum.
so i got HSE Test tomorrow.
Health, Safety and Environment.
lagi dua tahun baru internship, dah ajar sekarang, 
sampai time intern nanti satu apa pun tak ingat.
tak apa lah, the management knows the best kan.
*agaknya



so today nisa nak cakap pasal satu perasaan.
dalam hati.
RASA BERSALAH.
rasa berdosa, kinda, indeed.
bila kita dah buat sesuatu kesalahan,,
dan bila mana masih ada secebis iman dalam dada kita.
akan timbul satu uneasy feeling yang kita panggil rasa bersalah.
tak kisah apa jenis salah kita.
dan tak kira siapa opponent kita.
manusia, haiwan, Allah s.w.t Himself.



kalau kita salah dengan Allah?
sayang, kembali lah pada Dia.
memang setiap masa dalam hidup kita ni..takde lah setiap masa.
sering sangat dalam hidup kita ni kita lalai untuk mengingati dia.
therefore always go back to Allah.
Allah dah berfirman, hanya dengan mngingati Dia hati akan menjadi tenang.
kadang-kadang kita tiba tiba sedar..banyak salah dengan Allah.
hari hari tak tenang..tapi tak tau apa nak buat.
so persetankan segalanya.
banyakkan istighfar.
if orang cakap, "kau bukan baik sangat pun, ingat boleh main taubat2 macam tu je ke?"
habis?
tanpa langkah yang kecil takkan ada langkah yang lebih besar.
kalau tak start, sampai bila bila pun kita akan stay at our point of life yang sangat teruk tu.
kan.



Allah dengar semuanya.
biar manusia tak faham Allah dengar.
minta jalan dari Allah, jadi lebih baik.
bila kita istighfar banyak banyak in syaa Allah Dia akan bawa kita keluar dari kesulitan.






bersalah dengan makhluknya?
kembali juga pada Allah.
kerana Allah pemilik segalanya.
minta maaf, andai sesama manusia.
kadang-kadang kita tak tahu satu ucapan maaf dari kita tu dah cukup buat hati orang lain tu terubat.
ataupun tak berdendam dengan kita.
cuma kadang kadang manusia ni lupa..
kita sombong.
kita lupa takdir Allah tu sangat dekat dengan kita.
sekali kita khianat orang, buat jahat dekat orang.
sooner or later kifarah tu sampai balik kat kita.
sebab kita ada Allah, hakim yang sangat adil.
nothing yang terlepas dari pandangannya.



yes, saya pun manusia..saya akui banyak salah saya.
kifarah Allah tu ada di mana mana.
manusia yang buat salah dengan manusia yang lain, susahkan hidup orang lain,,
tapi hidup dengan tanpa rasa bersalah langsung,,
hati dia mati.
ketahuilah one day korang akan kena lebih teruk dari apa yang korang buat pada orang tu.
even orang tu tak berdendam, orang tu teraniaya dek perbuatan kau.
Allah akan balas.
kalau tak pada diri kita sendiri, kita akan lihat kesengsaraa tu pada orang yang kita sayang.
mak, ayah, adik, kakak, sesiapa sahaja.
life is a cycle.






feeling guilty only makes you a human.
if you don't have one, either towards Allah or towards His creation,,
hubungan dengan Allah ke mana, solat tak jaga, cause itu yang paling vital,,
hubungan dengan manusia tak ambil berat, sakitkan hati orang then buat muka tak bersalah sama ada kat depan mata, atau media sosial macam orang paling suci dalam dunia.
then you don't deserve to be a human.
nor you deserve to be a monkey, or even a pig.
kau tak layak berada di bumi Allah ni sebab sifat angkuh and sombong serta bodoh sombong kau tu.
minta maaf dengan manusia pun taknak, dengan Allah pun kau tak tahu malu.
itu metaforanya.
umum ye.
but if the shoes fit, wear it tolong.



“Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrah (biji atom), niscaya dia akan menerima (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat dzarrah (biji atom) pun, niscaya dia akan menerima (balasan)nya.” (QS. Al-Zalzalah [99]:7-8)


minta maaf tu tak susah.
manusia je yang menyusahkannya
apa lagi, syaitan pun menjalankan kerjanya.
hasut dan terus meracun fikiran.
ingat janji Allah.
other than that doesn't matter.




Hari Kesepuluh.


"
...
aku rasa macam baru lepas hidup daripada kematian.
aku rasa macam baru lepas dibangkitkan dari tidur yang lama.
seminggu tanpa air mata itu sakit.
Allah itu cukup tau sebab itu dia ciptakan air mata, untuk dijadikan medium meluahkan rasa hati..
when there's no words left for you to say.
cuma kali ni semua tu lebih pedih bagi aku.
sebab untuk menangis pun aku tak mampu.
aku hanya kaku.
beku.


minda aku jadi beku.
otak seakan berhenti berfikir seketika.
perasaan tak usah ditanya, seakan bercampur baur.
baru hari ni kekuatan itu datang untuk menulis sesuatu.
baru hari ini aku rasa aku lebih hidup.
baru hari ni aku rasa macam manusia.


redha ke aku? persoalan yang paling nyata?
semulia mana aku untuk redha pada semua ini.
pada hambaMu yang amat aku percaya,,
yang aku pegang teguh kehadirannya dalam hidup aku dalam sedar atau fantasi.
saban waktu aku fikir,,saban hari aku berharap jawapan.
aku bertanya sini.
bertanya sana.
resah.
namun aku lupa sesuatu.
ALLAH.


jawapannya hanya Allah.
bila kita sedih kita perlu kekuatan kita perlu cari Allah kerana Allah itu adalah kekuatan.
bila kita hilang arah tuju dek kerana rakusnya makhluk ciptaanNya, kita kena cari Allah sebab cuma Allah yang kena siapa makhluk ciptaaNya.
bukan kau.
bukan aku.
bukan dia.
hanya Allah.


apa aku rasa sekarang?
tak perlu tanya.
aku tak ada jawapannya.
sebab aku cuma manusia biasa..ada khilaf ada jahilnya.
kalau aku masih berlagak bak orang paling hebat pada saat aku jatuh ni nanti Allah bagi balasan lagi pedih.
aku cuma boleh cakap, tak ada apa aku boleh buat.
menangis?
meratap?
merayu?
nothing..semua tu langsung tak ada.
kenapa?
mungkin sebab aku dah terlalu penat dengan semua sandiwara dunia ni.
dengan semua dusta nestapa dunia ni.


aku marah ke? aku kecewa ke?
aku sedih ke?
tipu kalau aku cakap tak.
orang gila je yang tak rasa semua tu dalam keadaan macam ni.
sakit ke aku?
setiap hari aku kumandangkan surah yasin di telinga supaya tidur aku lena.
setiap hari aku kena paksa untuk makan sebelum ibu call,,
so i don't have to lie to my mom that i have eaten instead of not.
jadi sakit ke aku?
tapi siapa aku untuk menolak takdir Allah.
people said that the best lesson to be learnt is through pain.
so basically Allah just want me to learn this lesson in life,,
that not everyone needs you, not everyone loves you.
you just have to accept the fact that somehow there are people who are just there for some times and leaves.
there are people who will use you to make benefit of themselves.
because they are humans.
and human makes errors.


tak ada apa lagi yang aku boleh cakap.
tak ada apa lagi yang aku boleh gambarkan.
habis sudah perkataan dan banyangan.
for you, 
you know who i am.
inside and out.
what i like and don't..what i need and not..what i care and hate.
we know each other so well.
that i don't need to spill even a sip of words to make you to understand how do i feel now.
setel.


maaf?
hanya Allah yang boleh buat orang yang buat salah minta maaf.
sebab kesedaran datang dari Dia.
aku teruk dipersendakan.
dijadikan mainan.
tapi tak apa.
aku serah segalanya pada Allah.
aku tak marah.
aku cuma minta semoga Allah tunjukkan aku jalan keluar dari kekusutan ni.
semoga Allah ampunkan dosa aku,,
dan grant my wish.
timbulkan rasa dalam hati itu.
sebab aku sedar aku takkan mampu dapat yang lebih baik dari itu lagi.
kerana aku bukan lagi yang terbaik.
ALLAH.
BANTU AKU.
..........

"

Maaf


assalamualaikum :)
jadi sebenarnya malam ni nisa ada kerja nak dibuat.
tapi hati ni macam eager je nak update blog.
it was like, come on nisa..one entry je, one je --'
so tonight..
i really wanna talk about..maaf.
yes.





maaf.
apa itu maaf?
so basically maaf itu adalah sorry lah kan, in english.
lepas buat salah kita say sorry.
then dimaafkan..
then apa?
maaf tu sepatutnya..tanda kita menyesal dengan apa yang kita buat.
tanda kita taknak buat lagi.
tanda kita betul betul regret.
and masa kita mintak maaf tu kita really determined taknak ulang salah kita.
tanam dalam hati dalam dalam.
itu MAAF.



 tapi zaman sekarang maaf itu apa?
kita ucap maaf tu macam..sentiasa..setiap masa.
on the good side yes..nampak maccam bagus lah..
sentiasa bermaafan kan bagus, tak perlu tunggu raya.
but then it happens to be that maaf tu dah takde nilai lagi.
like seriously nilai maaf tu dah jadi mcam,,
dari sepasang jeans GUESS kepada sehelai KAIN BURUK.
kau dah tak menyesal dah bila kau cakap maaf kat orang, kau cuma pronounce the word maaf tu for the sake of pronouncing it, get what i mean?





Nabi SAW bersabda ..
“Siapa yang merasa pernah berbuat aniaya kepada saudaranya, baik berupa kehormatan badan atau harta atau lain-lainnya, hendaknya segera meminta halal (maaf) nya sekarang juga, sebelum datang suatu hari yang tiada harta dan dinar atau dirham, jika ia punya amal shalih, maka akan diambil menurut penganiayannya, dan jika tidak mempunyai hasanat (kebaikan), maka diambilkan dari kejahatan orang yang dia aniaya untuk ditanggungkan kepadanya.” [HR. Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a]
sumber : google



it means that betapa bernilainya keikhlasan dalam maaf tu sampai jika kita tak ikhlas dalam minta maaf..
boleh jadi all our deeds tu useless beb.
nothing left for us.
apatah lagi kalau kesalahan yang sama tu diulangi.
i repeat, DIULANGI BERULANG ULANG KALI.
sampai menyakitkan orang yang menanggung tu.
kita nampak maaf tu macam benda simple, macam duit seposen.
sepah sepah kan kat rumah.
tapi orang yang humble tu adalah orang yang sentiasa minta maaf dengan hati yang ikhlas..
and akan cuba sedaya upaya untuk jadi better.
BUKAN ULANG SALAH SAMA.






true, orang yang memaafkan tu adalah orang yang baik.
dituntut..memaafkan tu adalah lebih baik..memberi ketenangan.
in fact orang yang memaafkan ni Allah beri kemuliaan.
tapi like seriously have a thought within yourself, sampai bila nak maafkan?
kalau dah asyik REPEAT JE THE SAME MISTAKE,,
everyone kat dunia ni manusia biasa kawan kawan.
kita tak boleh aspect orang akan tetap maafkan kita kalau kita buat salah.
dia ada rasa sakit, ada rasa marah, ada rasa penat dalam hati.
even serapat mana pun korang.
even berapa lama korang kenal..
even sesayang mana pun dia kat korang.






cubalah ye, kita ikhlaskan hati bila minta maaf.
kita try not to repeat the mistake.
kalau dia boleh maafkan kita apa kata kita cuba ubah perangai.
bukan mati pun kan, kita cuba.
orang yang mati sebab beubah ni selalunya yang degil.. :)
sebab kita tak tahu how much it hurts our opponent previously.
ingatlah pada kifarah Allah.
dalam islam we don't have karma.
we have kifarah (or kafarah eh)
sorry kalau salah.
setiap apa yang kita buat pada orang tu sap sap sap akan pusing kat kita balik.
hari ni kita buat orang happy esok kita akan happy.
hari ni kita sakitkan hati orang esok kita akan sakit lagi dasyat.
have a thought.
please people.
please.





Tips Kawal Emosi Sewaktu PMS


Asslamualaikum..
semua sama je kan kalau dah namanya perempuan..
sekental mana sehebat mana pun kau, ha hambik lah time time macam ni memang mood tu swing je..
sikit sikit mesti nampak jugak..
takpe, nisa faham..nisa sangat faham..
i truly and humbly understand :D







PMS tu..adalah pre menstrual syndrome..
yang memang akan kena kat perempuan dan takkan..
never will effect the gents..
kalau ada lelaki yang kena tu sila istighfar banyak banyak sebab,,
lelaki sepatutnya cool..ada 9 akal kan :)
so kadang kadang kita tengok time time macam ni..girls tend to be a lot more sensitive..
they are aware and tersentuh dengan benda benda kecil yang sangat merepek kadang kadang..haha
tapi boys tak boleh totally salahkan kami..
sebab eventhough dah try..kadang kadang tak mudah nak tangani..
so apa kata dah terlanjur tu, para lelaki lelaki macho serta sado sekalian..
bantu girls..
help them to cheer up..bukan marah marah lagi :)



jadi for women..
kalau nisa..nisa selalu cuba buat benda macam ni lah kalau rasa rasa mood swing je..



1. Tidur Cukup.
- Ya Allah, tidur sangat penting..
even tak pms pun tidur tak cukup boleh buat kita hangin satu badan..haha
jadi tidur secukupnya..5 to 6 hours a day..







2. Makan Dengan Betul
- okay, dah time pms..mostly orang akan cepat lapar..
kalau nisa 24 jam asyik lapar je..haha
jadi makan makanan yang sihat..google jenis2 makanan yang sesuai diambil..
ambil makanan yang boleh buat kita lebih tenang, as in chocolate..
even banyak spekulasi pasal coklat.. :D
ais try to avoid..stiap masa pun kalau boleh avoid ice okay..







3. Busykan Diri
- benda ni paling senang buat kalau korang student..
pergi lah join event..belajar..whatsoever kan..
asalkan korang tak terlalu terbawa dengan emosi rimau tu..haha
jangan ikut sangat malas dalam jiwa tu..







4. Exercise
- err..hahaha..ni susah sikit lah..sebab nisa pun tend tu skip kadang kadang..
tapi jogging helps to reduce pain..
especially that pain, if you know what i'm saying..
flow akan lebih lancar dan mengurangkan ketidakselesaan nanti..







so that's all i guess..
kalau tentang ubat nisa tak berapa suggest sangat sebab basically pengambilan ubat is a bit harmful..
to our hormonal balance..
sometimes..this kind of thing is too subjective to be discuss just from one point of view..
i'm here just to share my experience in handling this kind of circumstances..
so yang penting..rilex lah..
chill..jangan emo emo..
*cakap dengan diri sendiri
hahaha adios !






Tawakal itu Hebat


Assalamualaikum..
Hey peeps..
Here i am..lying on my bed..got nothing to do..
actually i got tons of stuff to do..i just simply don't care.. LOL
hahaha
so tonight..or specifically this morning..
i wanted to share to everyone..
something that i read about the power of TAWAKAL..



okay bm lah pulak ye :)
pernah dengar apa itu tawakal?
tawakal ni adalah something yang macam..
berserah..serahkan segalanya pada yang Satu..
selepas kita usaha dan berdoa pada Allah, to the muslims..
tawakal ni adalah jalan yang terakhir..
yes, that's the definition yang kebanyakan daripada kita tahu and percaya and pegang,,
tapi tahukah kita..
sebenarnya tawakal ni membawa pengertian yang lebih mendalam and detail..
secara mudahnya nak kata, bukan setakat itu..
it's not about just leaving everything to the Al-mighty God Himself,,
it's about "TIDAK TERLALU BERHARAP"..



sebelum kita selalu dengar orang cakap kan..
kita semua anggap kita tau konsep tawakal yang sebenarnya..
kita usaha,,kita doa,,and kita assume after tu kita tawakal..
tapi believe me, it's not a real tawakal..
we are putting our hope highly towards Allah so that he'll grant our wish..
so bila tak dapat..sedih..dukacita..
sape taknak kan hajat yang selama ni dipendam di angan angankan dalam hati tu tercapai? 
hehe






orang mesti cakap,,
macam mana..kalau dah doa,,dah usaha..
mesti lah kita akan nak ada harapan untuk dapatkan benda tu..
nak hajat kita tu tercapai kan?
hehe..yes, betul..tapi..pernah tak kita fikir..bila kita tawakal..
kita cakap kita serah pada Allah kan..
tapi bila kita setiap masa berharap dan berharap agar hajat kita tu tercapai..
seolah olah kita sedang memaksa Dia untuk menunaikan hajat kita..
bila tak dapat, kita sedih pulak...
kadang kadang ada yang salahkan takdir.



bila kita tawakal..sepatutnya kita betul betul yakin..
kita serahkan bulat2 pada yang maha Esa..
buruk baik semua di tangan Dia..
kita usaha dan doa sepenuh hati..selebihkan kita serah pada dia, tawakal..
meaning to say that jangan terlalu berharap yang apa yang kita nak tu akan jadi nyata..
sebab kita tau Allah lebih tau..
tanpa menyimpan harapan yang terlalu tinggi..
kita takde lah rasa crash and burn sangat..and boleh lapang dada..
cakap kat diri sendiri, "Allah has a better plan for me :) "








 kekuatan tawakal ni sangat hebat,.
sebab bila kita tawakal real punya..bila kita tak berharap,,
kita akan lebih tenang..
kita takkan mudah tersungkur andai diuji..
dan bila hati tenang of course kita akan dapat berdoa dengan lebih kusyuk..
doa dengan hati yang kusyuk tu kan lebih makbul..
bukannya kita nak menafikan kekuasaan Allah..
atau pengharapan seorang hamba kepada pencipta..
cuma basically sometimes you just have to let go in order to see things in a wider view..
to have a thought within yourself..to be at peace..
let go, leave it to Allah..biarkan Allah tentukan apa yang the best..
Allah bagi kita ujian, dia tak minta kita pecah kepala pikir solution..
dia cuma minta kita sabar dan sujud pada Dia.. :)







i've tried this concept of tawakal to myself..
memang tak mudah..but at the end i manage to do it..
bila kita tawakal real real punya kita akan nampak kasih sayang Tuhan tu macam mana..
bila kita tawakal sebenar benarnya kita akan sedar kekuasaan Tuhan itu..
jauh lebih hebat juta juta kali dari apa yang kita bayangkan..
tanpa kita dia tetap yang maha Hebat, tapi tanpa dia kita nothing.
sorry nisa langsung bukan orang bijak pandai..
i read, i ask orang orang yang berkelayakan and i wrote what i understand about it..
yes betul..
memang dugaan itu tak mudah..tapi dugaan tu yang melayakkan kita ke syurgaNya kan..
sabar dan sujud..in syaa Allah..
if it's meant to be i'll be.





!
It's 2019! A date would be nice? LOL